čtvrtek 25. října 2018

7. třída

SLOH 

Téma: popis pracovního postupu 
Námět: recept na jídlo

Osnova:
1)      Odkud recept znám, jak jsem k němu přišel(a)
2)      Suroviny potřebné k receptu
3)      Postup
4)      Mé zkušenosti s receptem – kdy ho doma připravujeme, jak mi chutná, proč se k němu vracíme, závěrečná doporučení k servírování, zdobení apod. 

Půjde o souvislý text. Nezapomeňte na odstavce (budou min. 4, když máme 4 body osnovy, ale můžete udělat i více, pokud se budou hodit – např. pokud budete popisovat nějaké zdobení). 


Podmínky:
-        půjde o recept s min. 8 postupnými kroky
-        každé sloveso se může objevit pouze 2x (máme celou řadu sloves, která popisují, jak s jídlem můžeme zacházet – krájíme, strouháme, sekáme, mícháme, šleháme, třeme, přidáváme, přisypáváme…)
-        samotný postup zpracování receptu bude psán v tzv. plurálu skromnostitzn. osobou budeme MY – např. zamícháme, připravíme si, nastrouháme si….; první a poslední odstavec bude ale o vás – váš názor, vaše zkušenosti (takže píšete za sebe – „já mám tento recept rád, protože….“, nebo „ naše rodina si recept oblíbila už strašně dávno…“)
-        sloh bude napsán na jednotném papíru s předepsanou hlavičkou – kdo nemá, vyzvedne si!!! (to stejné platí i pro případ, že by někdo s papírem cokoli udělal – přijde si pro nový)

Termín odevzdání:
-        7.A = 2. 11.
-        7.B = 6. 11.

Žádné komentáře:

Okomentovat