čtvrtek 24. října 2019

7.A - SLOH


Námět: recept na jídlo

Osnova:
1)     Odkud recept znám, jak jsem k němu přišel(a)
2)     Suroviny potřebné k receptu
3)     Postup
4)     Mé zkušenosti s receptem – kdy ho doma připravujeme, jak mi chutná, proč se k němu vracíme, závěrečná doporučení k servírování, zdobení apod.
Půjde o souvislý text. Nezapomeňte na odstavce.
Podmínky:
-        půjde o recept s min. 8 postupnými kroky
-        každé sloveso se může objevit pouze 2x (máme celou řadu sloves, která popisují, jak s jídlem můžeme zacházet – krájíme, strouháme, sekáme, mícháme, šleháme, třeme, přidáváme, přisypáváme…)
-        samotný postup zpracování receptu bude psán v tzv. plurálu skromnosti  (2. a 3. odstavec)– tzn. osobou budeme MY – např. zamícháme, připravíme si, nastrouháme si….; první a poslední odstavec bude ale o vás – váš názor, vaše zkušenosti (takže píšete za sebe – „já mám tento recept rád, protože….“, nebo „ naše rodina si recept oblíbila už velmi dávno…“) 

Doporučení: snažte se vyvarovat příliš komplikovaným receptům, ať se v tom nezamotáte. Pamatujte, že musíte popsat každý krok.







Ukázka:
 

Tento recept jsem objevila už docela dávno při svém brouzdání po internetu ve snaze najít něco neobvyklého a čokoládového. Původní recept jsem si však drobně upravila podle vlastních preferencí.
K přípravě receptu budeme potřebovat 185 ml černého piva, 60 ml vody, 1 lžičku instantní kávy, 50 g sušených brusinek, 200 g másla, 150 g hořké čokolády, 250 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, ½ lžičky soli, 200 g krupicového cukru, 185 g třtinového cukru, 2 vejce, 200 g zakysané smetany a 1 lžičku vanilkového extraktu. Na finální dozdobení si připravíme 90 g bílé čokolády, 2 lžičky kokosového oleje a několik sušených brusinek.
Nejprve začneme nakrájením brusinek na malé kousíčky. Takto připravené brusinky vložíme do kastrůlku spolu s máslem, kávou, vodou a pivem. Vše zahříváme ve vodní lázni. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění čokolády. Pozor! Směs nesmí vařit, protože jinak by čokoláda ztratila svou kvalitu. Směs necháme chladnout. Nyní zapneme troubu a předehřejeme ji na 170°C. (… a tak dále…) .
Tato bábovka mi moc chutná. Její výhodou je i to, že zůstává dlouho vláčná, takže ji můžete jíst i několik dnů, pokud zbyde. Podle mých zkušeností mizí docela rychle a chutná hlavně mužům. Že by to bylo tím pivem uvnitř?


Žádné komentáře:

Okomentovat