Námět: recept na jídlo
Osnova:
1)
Odkud recept znám, jak jsem k němu
přišel(a)
2)
Suroviny potřebné k receptu
3)
Postup
4)
Mé zkušenosti s receptem – kdy ho doma
připravujeme, jak mi chutná, proč se k němu vracíme, závěrečná doporučení
k servírování, zdobení apod.
Půjde o souvislý text. Nezapomeňte na odstavce.
Podmínky:
-
půjde o recept s min. 8 postupnými kroky
-
každé sloveso se může objevit pouze 2x (máme celou
řadu sloves, která popisují, jak s jídlem můžeme zacházet – krájíme,
strouháme, sekáme, mícháme, šleháme, třeme, přidáváme, přisypáváme…)
-
samotný postup zpracování receptu bude psán v tzv.
plurálu skromnosti (2. a 3.
odstavec)– tzn. osobou budeme MY –
např. zamícháme, připravíme si, nastrouháme si….; první a poslední odstavec bude ale o vás – váš názor, vaše
zkušenosti (takže píšete za sebe – „já mám tento recept rád, protože….“, nebo „
naše rodina si recept oblíbila už velmi dávno…“)
Doporučení: snažte se vyvarovat příliš komplikovaným receptům, ať se v tom nezamotáte. Pamatujte, že musíte popsat každý krok.
Ukázka:
Ukázka:
Tento recept jsem objevila už
docela dávno při svém brouzdání po internetu ve snaze najít něco neobvyklého a
čokoládového. Původní recept jsem si však drobně upravila podle vlastních
preferencí.
K přípravě receptu budeme
potřebovat 185 ml černého piva, 60 ml vody, 1 lžičku instantní kávy, 50 g
sušených brusinek, 200 g másla, 150 g hořké čokolády, 250 g hladké mouky,
lžičku jedlé sody, ½ lžičky soli, 200 g krupicového cukru, 185 g třtinového
cukru, 2 vejce, 200 g zakysané smetany a 1 lžičku vanilkového extraktu. Na
finální dozdobení si připravíme 90 g bílé čokolády, 2 lžičky kokosového oleje a
několik sušených brusinek.
Nejprve začneme nakrájením
brusinek na malé kousíčky. Takto připravené brusinky vložíme do kastrůlku spolu
s máslem, kávou, vodou a pivem. Vše zahříváme ve vodní lázni. Přidáme na
kousky nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění čokolády. Pozor! Směs nesmí
vařit, protože jinak by čokoláda ztratila svou kvalitu. Směs necháme chladnout.
Nyní zapneme troubu a předehřejeme ji na 170°C. (… a tak dále…) .
Tato bábovka mi moc chutná. Její
výhodou je i to, že zůstává dlouho vláčná, takže ji můžete jíst i několik dnů,
pokud zbyde. Podle mých zkušeností mizí docela rychle a chutná hlavně mužům. Že
by to bylo tím pivem uvnitř?
Žádné komentáře:
Okomentovat