středa 13. listopadu 2019

8. třídy - SLOH


Charakteristika literární (filmové) postavy
-        slohové cvičení
-        odevzdat 20. 11. na předpřipraveném jednotném papíru
-        výběr postav: Harry Potter, Ronald Weasley, Hermiona Grangerová (případně postava na základě zadané četby)
-        bude mít 4 odstavce (podle osnovy)
-        bude obsahovat přirovnání (aspoň 3)

Osnova:
1)     úvod (kdo postava je, odkud pochází, pokud je znám věk, datum narození, rodina, sourozenci…)
2)     vnější popis (jak vypadá, typické oblečení, typické znamení…)
3)     vnitřní charakteristika (vlastnosti, chování, názory a postoje, zlozvyky, fóbie, záliby, kamarádi a nepřátelé, jak působí na okolí…)
4)     názor na postavu (váš osobní názor, co si o ní myslíte, jestli vám je/není sympatická a čím, jestli byste se s ní chtěli přátelit…) 


UKÁZKA (o čem byste se mohli při popisu zmínit, jak to pojmout, drobná inspirace...): 



Mrakoplaš

               Postava mága Mrakoplaše  (v originále pojmenovaná Rincewind) vzešla z knih britského spisovatele Terryho Pratchetta vycházejících v České republice v cyklu Úžasná Zeměplocha. Mrakoplašova postava je ukázkovým příkladem antihrdiny, který je sice stavět do situací, kdy musí zachraňovat svět, ale on sám o to v žádném případě nestojí a nedisponuje ani vlastnostmi, jež bychom u statečného hrdiny čekali. Jakožto nedostudovaný mág Neviditelné univerzity nemá ani zvláštní kouzelnické nadání, v jeho mysli se navíc usídlilo pouze jediné zaklínadlo, které vytlačilo všechna ostatní.
               Mrakoplaš je popisován jako vysoký, hubený muž s plnovousem. Nosí již dosti obnošený dlouhý a volný oděv kouzelníků, který mu skýtá patřičné pohodlí. Na hlavě se mu usadil výrazný špičatý klobouk.
               Z Mrakoplašova charakteru vyčnívá zejména jedna vlastnost – zbabělost. Pro přežití udělá vše, ale nečekejte dobrovolné hrdinství. Před nebezpečím prchá jako zbabělá slepice. Ke všem činům, které třeba jen trochu zavání odvahou, je přinucen okolnostmi. Mrakoplaš má totiž mimo jiné i smůlu jako hrom, takže nemilé situace se mu doslova lepí na paty. Přestože je mág dosti nešikovný (občas působí trošku jako slon v porcelánu) a téměř neumí čarovat, vyniká na poli cizích jazyků. Mrakoplaš patří k postavám, které nejsou černobílé. Některé vlastnosti jsou na něm sympatické, jiné nikoliv. Přestože se ze všech sil snaží tvářit, že si nikoho nenechá vlézt pod kůži, naváže přátelství s turistou Dvoukvítkem a později i s jeho svéhlavým Zavazadlem. Tato živoucí truhla pro uschování nejrůznějších věcí se podílí na řadě jeho dobrodružství a mohli bychom o ní prohlásit, že se chová jako věrný přítel. Byť Mrakoplaš neustále naráží na smůlu a protivenství osudu, musíme mu přiznat i značnou dávku, někdy až absurdního, štěstí. Ze situací, kdy je o život, se mu vždy podaří jakýmsi zázrakem uniknout.
               Mrakoplašova postava patří k zajímavým zjevením v literatuře. Pratchett jej vytvořil s představou člověka, který není hrdinným a odváženým, ale jedná se spíše o „sraba“, jenž náhodou jde z dobrodružství do dobrodružství a snaží se za každou cenu přežít. Postavu Mrakoplaše mám ráda, patří mezi velmi lidské postavy se všemi svými klady i zápory. Mrakoplašův suchý humor a uštěpačné poznámky navíc dokonale dokreslují jeho náturu a na mě působí jako závan svěžího vzduchu. Tuto postavu bych si přála potkat i osobně a možná s ním zažít i nějaké to dobrodružství.


Žádné komentáře:

Okomentovat