středa 6. května 2020

8. třída (6.5.)

Děkuji za předchozí úkol.

A teď už k dnešku.
Protože se neustále věnujeme skladbě, větě, souvětí atd., musíme si ujasnit i nějaká ta pravidla ohledně psaní čárek. Něco už znáte, již jsme probírali, ale některá jste možná už zapomněli (😮), anebo jste se s nimi dosud nesekali...

Prostudujte si a přepište do sešitu tento zápis: 



Psaní čárek (několik pravidel)
o   čárkami oddělujeme vícečetné větné členy (např. Maminka, tatínek, babička a dědeček chystali večeři.)
o   čárkami se oddělují i větné členy spojené nějakým poměrem (např. Její oblečení bylo levné, ale hezké.) – platí stejné pravidlo jako pro VH (čárka se nepíše jen u „a, i, ani, nebo, či“ v poměru slučovacím)
o   čárkami se oddělují VH od VV (většinou bývá čárka těsně před spojovacím výrazem – např. Pavel přišel k nám, protože potřeboval poradit.) – ale musí se oddělit, i když VV předchází VH (Když už jdeš do obchodu, kup i nějaké pečivo) – oddělují se tak významové celky
o    se oddělují od sebe i VH (čárka se nepíše jen před „a, i, ani, nebo, či“ – pokud jsou v poměru slučovacím)
o   čárkami se od sebe oddělují i VV (pokud mezi nimi není poměr slučovací – např. Navštívili nás známí, kteří bydlí nedalo, aby si od otce půjčili pilu X Navštívili nás známí, kteří bydlí nedaleko a kteří mají stejně staré děti.)
o   čárkami musíme vždy oddělit VV vloženou (Moje sestra, která je už dospělá, se nedováno provdala.)
o   čárka se píše i před „a, i, ani, nebo, či“ ve větě hlavní, pokud je poměr jiný než slučovací, nebo pokud je před ní VV (Přišli, když se zrovna ozval kostelní zvon, a viděli, že tam nikdo není, tak odešli.)
o   čárkami oddělujeme přístavky (Jan Hus, český kazatel, byl upálen v kostnici) a přívlastky volné (Sestra, oblečená do bílých šatů, mi zamávala z balkonu.)
o   čárkami se odděluje oslovení (sloveso v 5. pádu – např. Pavle, přines mi sešit.)
o   u některých spojení je možné čárku psát i nepsat – např. Přineste mi (,) prosím (,) kávu.
o   čárkami oddělujeme i citoslovce (Ach, to je tak smutné!)

Žádné komentáře:

Okomentovat